İnternet ve sosyal medya’nın gücü sınır tanımıyor! Mağazalardan aldığımız ürünlerde çıkan problemlerde olduğu gibi uçuş bileti aldığımızda da bir çok hakkımız bulunuyor. Anladığım kadarıyla malesef pek çok kişi bunlardan haberdar değil. Özellikle artık internet sayesinde erişilebilirlik konusunda hiç sıkıntı yaşamadığımız malum. Bu göz önüne alındığında (en azından bu tarz konularda) Yolcu Hakları ile ilgili olarak da bilgilendirici bir yazı yazmak gerekiyordu.

Bu konuda ilk yazıyı yazan ben değilim tabiki ancak beni takip edip de haberi olmayan herkesinde bu konuya aşina olmasını isterim. Zira şakaya gelecek bir konu değil ve hakkımızı her yerde aramalı nerede ne hakkımız var bilmeliyiz diye düşünüyorum.

Problemler

Genellikle uçuş konusunda en büyük sıkıntılar gecikme ve rötar oluyor. Hemen hemen hepimizin başına 1-2 kere en az gelmiştir ve genellikle çok uzun sürmediğinden veya çok can sıkıcı duruma gelmeden sona erdiğinden diyelim pek müdahale edecek bir durum olmamıştır. Ancak olduğu zaman ne yapmak gerekiyor bunlara bakalım derim. Yarın öbür gün başımıza gelebilecek biraz daha farklı olan Aktarmalı Uçuş Kaçırma, Problemli Uçuş gibi biraz daha aşina olmadığınız durumları da öğrenmekte fayda var.

Bu tarz problemleri çözen firmalar da var ve bunların başında http://www.hakkiniyedirme.com geliyor. Aynı zamanda Almancası için de http://www.flightcashback.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yolcu Hakları 1

Siteyi incelediğinizde zaten Uçuş Sorunları ile ilgili yapabileceğiniz ve hakkınız olan/olmayan bir çok konuda fazlasıyla bilgilendirme mevcut. Mesela benim en çok ilgimi çekenlerden biri aktarmalı bir uçuşunuz varsa ve bu uçuşunuzda toplamda 3 saatlik bir kayıp yaşadıysanız tazminat alma hakkınız bulunuyor. Doğal sebepler ve güvenliği tehlikeye atacak terör olayları gibi çok ciddi durumları bunlara dahil değil. Kalktığınız saat ve indiğiniz saat esas alınarak yapılan bu hesaplamada kaybınız 3 saati geçiyorsa tam 600€’ya kadar bir ücret talep edebiliyorsunuz. Uçağım Gecikti gibi basit bir problem aslında ne kadar fazla hakkınız olduğunu öğrenmenize sebebiyet verebilir o yüzden bu konularda her zaman bilinçli olalım derim.

Son olarak eklemek istediğim şey, bu tarz problemlerin yaşanması durumunda asla ve asla sinirlenmeyin ve ortalığı karıştırmayın. Sakin bir dille siz görevliye hakkınızın bu olduğunu ve talep ettiğinizi söyleyin. Görevli kabul etmez yada böyle bir hakkınız olduğuna inanmazsa o onun kendi hatasıdır ve siz bu hatayı ona kabul ettirmekle sorumlu değilsiniz, uğraşmayın bile. Elinizde biletiniz, yolcu haklarıyla ilgili olan çıktınız olsun. Çok basit ve net bir şekilde dallanıp budaklandırmadan, “siz bunu yaptınız, bu durumda benim hakkım da budur” şeklinde bir tavır sergilenmeli. İşi çirkefliğe sürüp sizi haklıyken haksız duruma düşürmek isteyenler mutlaka olacaktır, asla bu oyuna gelmeyin!

Iyi uçuşlar :)



Booking.com

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.