Politik bir kaosun içine sürüklendiğimiz şu günlerde birçok insanın aklından aynı soru geçiyor. Başka bir ülkede yaşamak için ne yapmak gerek? Gidersek ne olur? İş bulabilir miyiz? Alışabilir miyiz? gibi birçok soru başta benim olmak üzere birçok kişinin kafasını meşgul ediyor. Ülkemi sevmediğimden değil, tam aksine Türkiye’nin dünya üzerinde yaşanabilecek en güzel ülkeler arasında olduğunu düşünüyorum ancak “şu an için” değil.

Daha önce yazdığım seyahat ederken para kazanmak isimli yazımda seyahat ederken para kazanmak ile ilgili birkaç bilgi vermiştim. Daha önceden olduğu gibi bu yazımda da bana destek olan Artiway’e tekrar teşekkür ediyorum. Cebinizden tek kuruş çıkmadan bana destek olmak için aşağıdaki linkten Artiway’e üye olabilir ve yaptığınız alışverişlerden nakit geri ödeme alabilirsiniz. Para ödemediğiniz gibi kazanacaksınız aslında, çünkü alttaki linkten üye olduğunuzda 10TL de bonus kazanıyorsunuz ve hali hazırda online olarak alışveriş yaptığınız sitelerden ekstra bonus kazanıyorsunuz :)

https://www.artiway.com.tr/yoldakigokhan060217

Bu yazımda da gidilen ülkelerde maddi olarak sizi ortalama ne gibi rakamlar bekliyor onu yazmak istiyorum. Lafı hiç çok fazla uzatmadan ve dolandırmadan bizzat kendim bildiğim gördüğüm ve yaşadığım deneyimler ile birinci ağızdan yaptığım araştırmalar doğrultusunda kafama göre seçtiğim birkaç ülkeyle ilgili bilgi vermek istiyorum.

Tayland

Neden?

Çünkü hem doğası, hem atmosferi, hem insanları hem de iklimi bir ömür geçirmek için kusursuz denebilir. Başka bir ülkede yaşamak denildiğinde ilk akla gelen yer. Yaşam nispeten ucuz ve aradığınız her şeyi kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Özellikle Asya içinde tüm ülkelere uçuşların kolaylıkla ve ucuza bulunabildiği bir merkez olması da seyahat sevenlerin işini çok kolaylaştırıyor.

Aylık ne kadar para lazım?

Yaşadığınız şehre göre değişen bir durum ancak birkaç örnek vermek gerekirse;

Bangkok’ta aylık ev kiraları şehir merkezine ve tren yoluna uzaklık ile bağlantılı olarak değişiyor. Ancak bu rakamlar aylık 30-50$ gibi inanılmaz düşük rakamlardan başlıyor. Tabi bu bölgeler şehrin neredeyse 1 saat dışında ve araba ya da motor olmadan ulaşım çok zor. Bölgede turist bulmak imkânsıza yakındır ve hatta İngilizce bilen birine denk gelmeniz dahi çok zor.

Mesela Ranong bölgesindeki bu evin kirası 30$

Biraz daha orta seviye, nispeten toplu taşımaya yakın ve bir iki aktarma yaparak şehir merkezine ulaşabileceğiniz yerlerde kiralar aylık 100-120$ civarında.

Tam şehir merkezinde ise üst limit belirtmek hata olur çünkü gerçekten çok saçma rakamlara kadar yükseliyor fiyatlar ancak aylık 300-400$ gibi bir rakama havuzlu, saunalı, otoparklı, spor salonlu vs. lüks bir daire tutabilirsiniz.

Elektrik-su-internet gibi hizmetler bizim ülkemize göre nispeten biraz daha ucuz ama aradaki fark uçurum sayılmaz.

Aylık ev kirası dışındaki harcamalar sizin kişisel zevkinize kalmış olduğundan çok net bir rakam yazamıyorum. Benim Tayland’da aylık kira dışındaki harcamam günde maksimum 10$’ı geçmez. Tabi bazı günler hiç harcamadığımı da düşünmek gerek. Burada yaşayıp her gün masaj yaptırmak tabii ki bütçenizi batıracaktır!

Yeme – İçme

Tayland mutfağı dünyaca meşhur ve hemen hemen herkesin ağız tadına uygun. En güzel tarafı da çok çok ucuz olması. Tek bir öğün için 1-2$ gibi rakamlar ödeyebilirsiniz. Eğer biraz seçici biriyseniz ve Bangkok’ta gerçekten dünyanın her mutfağını bulabilirsiniz. En kötü süpermarketlerden alışveriş yapıp kendi yemeğinizi evde yapabilirsiniz fakat bu dışarıda yemekle hemen hemen aynı ya da daha pahalıya bile gelebilir. Tavsiyem muhteşem Tay yemeklerine bir an önce alışmanız, çünkü sonra kopamayacaksınız!

İş olanakları

Tayland gibi bir ülkede işsizlik oranı inanmazsınız ama gerçekten düşük. Hemen herkes çalışıyor ancak tabii ki aylık 60-100$ civarı çok düşük maaşlara ve bu maaşlar size yetmeyecektir. Burada sizin yabancı kimliğiniz devreye giriyor. Başka bir ülkede yaşamak tabiki bir takım zorlukları da yanında getiriyor.

Az sonra dayanamayıp yıkılacak olan taş ocak çalışmasındayken

Öğretmenlik: Eğer İngilizceniz iyiyse 1 aylık bir sertifikasyon programı ile TEFL ya da CELTA eğitimini tamamlayıp İngilizce öğretmenliğine başvurabilirsiniz. Ana dili İngilizce olmayan yabancılar için verilen bu eğitimler sonucunda maaşlar giriş için ortalama 600$. Sonrasında yükselmeniz tamamen sizin kendinizi geliştirmenize tanıyacağınız insanlara göre değişiyor. Biraz sosyallik ile daha güzel bir okulda 1000$’a bir iş bulmak hayal olmaktan çok uzak bir durum. Ana dili İngilizce olanların maaşları 3000$’ı bulabiliyor.

Öğretmenlik dışında yapılabilecek birçok iş var. Ancak internet ya da teknoloji ile aram yok diyorsanız da Tayland’da yapılabilecek daha çok iş var fakat İngilizce o ya da bu şekilde şart.

Emlakçılık: Büyük emlak firmaları dairelerini pazarlayacak İngilizce bilen elemanlar arıyorlar.

Dalış öğretmenliği: Sadece Tayland’da değil dünyanın her yerinde sıkça ihtiyaç duyulan bir meslek. Eğer su altı merakınız varsa ve hatta PADI sertifikalarınız da varsa durduğunuz kabahat.

İşletmecilik: Malum yurdum insanının kanında olan dükkân açma hastalığı! En azından düşük vergiler ve rahat bir yaşam burada çok daha mümkün.

 

Avustralya

Neden?

Herkesin İngilizce konuştuğu ve sosyal olanakların sınırsız olduğu bir ülke. Hiçbir ülkeyle problemi olmayan, politik olarak rahatsız edici durumların yaşanmadığı ve insan haklarının olduğu bir yer. Üstüne üstlük bir de çalışma izni koparıp uzun süre kalırsanız ve vatandaşlık kaparsanız dünyanın en güzel ve en vize sıkıntısı yaşamayan pasaportlarından birini elde edersiniz.

Aylık ne kadar para lazım?

Avustralya’da kiralar dudak uçuklatıyor. Şehir merkezinde tek odalı bir evin kirası aylık olarak yaklaşık 1000$. Çok yüksek bir geliriniz yoksa ve bu ülkede yaşamak istiyorsanız herkesin yaptığı gibi en mantıklı olanı yapıp oda kiralamanız ve evi paylaşmanız gerekiyor. Bu durumda da aylık giderinizi 400$ gibi bir rakama çekebiliyorsunuz. Bu rakamlar Brisbane şehri içindir. Sydney gibi şehirde ise fiyatlar ortalama %30 daha yüksek.

Yeme – İçme

Eğer düşük bütçeliyseniz dışarıda yeme içme biraz zor. Fiyatlar çok yüksek ancak bunun sebebi Avustralya’da çalışanların da yüksek rakamlar kazanıyor oluşu. Tüm dünya mutfaklarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Dışarıda yemek pahalı olsa da süpermarketler nispeten ucuz. Eğer tüm yeme içme alışverişinizi marketlerden karşılarsanız aylık 150-200$ gibi bir rakama buzdolabınızı doldurabilirsiniz.

İş Olanakları

Konu iş olduğunda Avustralya çok seçici olabilen bir ülke. Başka bir ülkede yaşamak daha doğrusu yaşamaya alışmak çok kolay değil tabiki. Eğer profesyonel bir iş yapmayı planlıyor ve bir şirkete başvurmayı düşünüyorsanız SOL adı verilen Skilled Occupations List’e şuradan bir göz atabilirsiniz. Eğer bu listedeki işlerden birini yapıyorsanız ve tecrübeniz de varsa oldukça güzel bir maaşla Avusturalya’da bir yaşama başlayabilirsiniz. Bunlar dışında başvurabileceğiniz Work and Holiday isimli bir vize var, her yıl belirli sayıda kişi kabul ediliyor ve 1 yıl çalışma hakkı sunuyor. Fakat bu 1 yıl içinde bulabileceğiniz işler genellikle temizlik, baristalık, garsonluk, çiftçilik, dansçılık ve çoğunlukla hizmet sektöründeki benzeri işler oluyor. Bu işlerde de kazancınız saatlik aşağı yukarı 20$ oluyor. Birden fazla işte çalışarak para biriktirmek de mümkün tabii ki.

 

Kanada

Neden?

Kanada dünyanın en soğuk yerlerinden birisi kabul ancak yine de en fazla göç edilmek istenen yerlerin başında geliyor. Şahane bir başbakanları var tabiki neden istenmesin? En büyük handikabı ise çok soğuk olması olsa da vadettiği huzurlu ortam en azından denemeye değer kılıyor.

Hafif bir soğuk var gibi

Aylık ne kadar para lazım?

Kanada’da ortalama maaş 2500$ civarında. Tek odalı bir evin kirası ise şehir merkezinde 600$ merkezin dışında ise 450$. Buradan bakıldığı zaman maaş/kira oranı oldukça kabul edilebilir seviyelerde. Özellikle ülkemizde ortalama 2000TL maaş ile 1000TL kira oranı karşılaştırıldığı zaman. Dolayısıyla eğer burada bir iş bulabilirseniz en büyük sıkıntı soğuk iklim olacaktır.

Yeme – İçme

Yemek konusunda pek tabii ki bizim mutfağımızla kıyas bile kabul edilemez ancak düşünüldüğü kadar da kötü sayılmaz. Çok lüks yerlere gidilmediği sürece ülkenin genel gelir düzeyine göre yeme içme konusunda da oldukça uygun fiyatlara sahip bir ülke. 8-9$ gibi bir rakama güzel bir yemek yenebiliyor. Market alışverişleri ile de çok daha ucuza gelecektir ancak Türkiye’de ki kadar çok meyve ve sebze çeşitliliğini unutun.

İş olanakları

Yine Avusturalya’da olduğu gibi burada da acil ihtiyaç duyulan iş kolları var. 2017 yılı için hepsine buradan ulaşabilirsiniz. Burada iş ararken önemli olan İngilizce seviyenizin çok iyi duruma olması ve ek olarak da Fransızca biliyorsanız şansınızı çok daha arttırmış olursunuz.

Paranın üzerinde bile huzur var arkadaş

Benim genel olarak dikkatimi çeken ise iş olanaklarında “insan gücü” kullanımına yatkın işlerin yoğunluğu. Yani muslukçu, tesisatçı, inşaat işçisi gibi meslekler bizde çok önemli gözükmese de oralarda çok ciddi maaşlar alıyorlar ve teknik olarak çok yetenekli insanlar olarak görüldüğünden çok daha fazla saygı duyuyorlar. Benim gibi IT Network Analistleri/Mühendisleri ise hemen her ülkede en çok arananların başında yer alıyor. Yazılım mühendisleri değil ama, benim gibi masa altında toz toprak içinde kablo döşemeyi bilenlerden bahsediyorum :)

Hepsi çok mu pahalı geldi? Daha ucuza yaşanacak bir ülke yok mu? Siz kaşındınız!

 

Hindistan

hindistan

Neden?

Konu Hindistan olunca bir sürü neden var aslında. Neden olmasın? şeklinde, diğeri de “Manyak mısın? Neden?” şeklinde. Kim ne derse desin, Hindistan için en doğru tarif “İçinde yumruk kadar bir elmas olan devasa bir çöplük”. Gerçekten ortası olmayan bir ülke, ya aşık olur ya nefret edersiniz. Ben aşık kısmındayım :)

Aylık ne kadar para lazım?

İşin en güldüren tarafı da burası işte. Aslında sosyal becerileriniz yeterince iyiyse ya da şanslıysanız aylık bir paraya dahi ihtiyacınız yok. Tüm dünyada çok yaygın olan bilinen dolandırıcı Hint vatandaşları aynı zamanda dünyanın en büyük ve en şefkatli kalplerine de sahip insanlar. 1,5 milyar nüfus ve aşırı fakirlikten dolayı pek tabii ki hırsızlık ve dolandırıcılık çok olsa da arayınca dünyanın en güzel insanlarının da burada olduğunu bulabiliyorsunuz. Karşılıksız olarak evlerinde kalabileceğiniz ve sizi yedirmekten mutlu olacak insanlar. Ancak tabii ki bunu düşünüp yola çıkılmaz, o kadar da değil.

Mesela bu rahip bana ücretsiz bir yatak yer sundu ancak fotoğrafta görülen isler ve kirler odanın içinde yanan ateşin külleri. E tabi ucuz etin yahnisi :)

Aylık ihtiyacınız olan rakam ise benim için 200-300$ gibi bir rakam yeterli. Daha altı ve çok çok daha üstü de fazlasıyla mümkün. Burada her şey pazarlık üzerine. Bir oda için 500$ isterler ancak 80$’a bağlayıp çıkabilmeniz de olası. Tamamen yeteneklerinize kalmış bir durum. Sağlık hizmetleri ise aşırı derecede ucuz. Çok ciddi bir durum olmadığı sürece 3-5 liraya muayene olup ilaçlarınızı alabilirsiniz. Burada dikkat edilecek şey ise yine hangi şehirde olacağınız. Mumbai’de fiyatlar çok pahalıyken Rishikesh gibi yerlerde hem aradığınız her şeyi bulabilir hem de çok ucuz rakamlara kalabilirsiniz. Özellikle ashram denilen yerlerde kalırsanız ve uzun süreli kalacağınızı söylerseniz tek kişilik size özel bir odayı aylık 50$’a dahi kiralayabilirsiniz. Ve bu ashramda kaldığınız için ücretsiz yoga derslerinden de yararlanabilirsiniz.

Yeme – İçme

Hint mutfağı dünyanın en güzel mutfaklarından biri. Evet ağır köri kokusuna maruz kalabilirsiniz ancak çok hassas midesi olanlar için başlarda biraz alışma süreci gerekebilir. Özellikle “Delhi Belly” dedikleri ishalin baya bir şiddetlisini yaşamanız da olasılıklar dahilindedir. Ancak bir alışırsanız, dünyada başka hiçbir yemeği beğenmeyebilirsiniz. İçme konusunda mutlaka ve mutlaka şişe su tüketilmeli. Bakmayın onların çeşme sularını içtiklerine, adamların bağışıklık sistemleri kale gibi. Anında dizanteri olabilir ve ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şişelenmiş su içtiğiniz sürece hiçbir problem olmayacaktır.

thali

En sevdiğim yemek “Thali”. Acayip lezzetli olmasının yanında bu kadar yemek sadece 1 TL.

İş Olanakları

Profesyonel olarak şirketlerde iş bulabilirsiniz ancak bulunduğunuz şehrin standartlarına göre ücretlendirilirsiniz. Halk zaten çok fakir olduğundan sokak sanatçılığı burada çok para etmez. Kendi işinizi dahi kursanız muhtemelen sizin ince eleyip sık dokuyarak 10$’a indirdiğiniz maliyeti 0.30 cent’e mal edecek bir Hint çıkacaktır karşınıza. Çok hevesinizi kırmak gibi olmasın ama Hindistan’a profesyonel olarak bir firma ile anlaşmadan giderek iş kurmak istiyorum diyorsanız gerçekten ama gerçekten çok kolay gelsin diyorum!

Dünyada başka hangi şehirlerde yaşam kaç para merak ediyorsanız sizi şöyle alalım. Hemen hemen her şehir hakkında ev kirasından, ekmek süt fiyatına, ortalama maaştan otobüs bileti fiyatına kadar her şey yazıyor.

 

Daha bahsedilecek yüzlerce ülke var ancak tabi bunları yazmaya ömrüm yeter mi bilinmez. Ben yine de deneyimlediktçe, öğrendikçe sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağım :)



Booking.com

21 Responses

  1. Berna

    Merhaba ben şu anda öğrenciyim İngilizce Psikoloji okuyorum eğitimim bittikten sonra Kore veya Japonya da yaşamak istiyorum. Orada nasıl çalışabilirim, ne gibi işlerde çalışabilirim bir fikriniz var mı?

    Yanıtla
    • gokhan

      Bölümünüz ile ilgili ne tür işler bulabileceğiniz konusunda bir fikrim yok maalesef. Japonya konsolosluğunu arayarak iş konusunda nerelerden bilgi alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

      Yanıtla
  2. hakan

    Merhaba Norveç yada Danimarka hakkında bilgi verebilir misin abi.Ben 22 yaşındayım ve komilik yapıyorum.İki ülkeden birinde ya garsonluk yada askeriyeyi düşünüyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim ?

    İyi yolculuklar..

    Yanıtla
    • gokhan

      Selam Hakan,
      Norveç ve Danimarka hakkında pek bir bilgim yok açıkçası. Schengen ülkesi olduklarından tüm AB ülkelerindeki kurallar geçerli olacaktır, onlara ek kurallar olabilir. Gitmek istediğin ülkenin göçmenlik başvuru sitelerini incelersen mutalaka yazmışlardır şartlarını.

      Yanıtla
  3. okan elmas

    Taylanda Sınırlalndırmayın kendiniz gerçekten gezilip görülüp kalınası çok güzel yerler var :)

    Yanıtla
    • gokhan

      Tabiiki çok güzel yerler var ancak şu anda Tayland önde gidiyor :) Tavsiye alabiliriz ama :)

      Yanıtla
  4. Selin Cildir

    Avustralya’ya Singapur’dan tasinmis bir kisi olarak sunu soyleyebilirim, Avustralya’da supermarket fiyatlari ucuz degil, hatta pek cok sebze ve meyve dunyanin en pahali ulkelerinden sayilan Singapur’dan cok daha pahali.

    Yanıtla
  5. Kayıhan

    Ellerine sağlık kardeşim. Her zaman ki gibi çok açıklayıcı 1 yazı olmuş. Bu arada @artiway sayfasına da baktım, baya güzel sayfaymış. Merhaba diyorsun, indirim veriyorlar :D Sana da ufacık da olsa 1 katkı sağlıyorsa ne güzel. Gezilerinin ve yazılarının devamını hevesle bekliyoruz. :D

    Yanıtla

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.