Gönüllü çalışma işlerine bulaşmadan önce kendine bir kaç soru sorman ve bu işin artısını eksisini tartman gerekiyor.

1-       Benim gibi diğer gezginlerle aynı çatı altında yaşamak istiyor muyum?
2-       Gideceğim yerin adetlerini ve kurallarını öğrenip onlara uymak beni zorlayacak bir şey mi?
3-       Başka birinin evinde yaşamaktan rahatsız olur muyum?

Evet uzun süreli seyahat etmeyi istiyorsun ama param yok diyorsun. Bir zamanlar benim de dediğim gibi… Açıkça söylemek gerekirse 13 senelik IT kariyerimde internet’i hiç bu kadar sevmemiştim. Çünkü düşük benim ve bu tür bir hayatı düşünen bütçeli gezginler için oldukça güzel imkanları bulmamızı sağlıyor.

Kısaca “help exchange” yani “karşılıklı yardımlaşma” adı altında toplayabileceğimiz bu tür organizasyonlar da öğrenebileceğin o kadar çok şey var ki. Kelebek çiftliğinde çalışmak, bebek bakımı yada okul yapımı gibi birbirinden alakasız binlerce farklı iş kolu bulunuyor ve kimse senden şirketlerin beklediği gibi profesyonel bir geçmişin olmasını beklemiyor. Aşağıda en popüler olarak kullanılan ve bir çoğunu şahsen de kullandığım websitelerini kısaca tanıtmaya çalışacam. Dünya’nın hemen hemen her yerine gidip kendi becerilerinle birilerine yardım edip karşılığında yeni beceriler öğrenebilirsin. Bunu yaparken de para harcamıyor olman tabiki düşük bütçeli biz gezginler için en önemli unsurlardan biri.

İlk olarak bu para kazanmak için yapılan bir iş değil, çoğunumuzun beyni çalıştığımız için para almamız gerektiği yönünde yontulduğu için ilk akla gelen bu. Onun yerine bildiğin bir yeteneği, bilmediğin bir yeteneği öğrenmek için her zaman kullandığın gibi kullanmak ve bunu yaparken de belki de hayallerinde hep gitmek istediğiniz yerde bulunmak şeklinde algılamak en iyisi. Çok düşük bütçeli bir gezginsen gideceğin yerde bulmak isteyeceğin ilk şey kahvaltının da fiyata dahil olduğu çok ucuz bir hostel. Help Exchange programları ise bundan çok daha eğlenceli bir seçenek sunuyor. Özellikle eğer profesyonel olduğun konuda yardımcı olabileceksen, daha da rahat ve eğlenceli bir deneyim olacaktır.

Hayatta her şeyde olduğu gibi burda da artılar ve eksiler bulunuyor.

Sıkıntılı Tarafları

  • Programların değişken ve beklenmedik şeyler olması. Bu tarz gönüllü işler genellikle çok düzenli bir şekilde ilerlemez. Her deneyen kişinin çok farklı tecrübeleri olabilir ve sizi misafir eden kişi bir yerde çok iyiyken diğer yerde çok kötü olabilir. Bazı yerlerde yaşam koşulları gerçekten çok zor olabilir. Sen belki “internet olmasa da olur” diyebilirsin ama gittiğin yerde elektrik bile olmayabilir. Bazı işler çok yorucu olabilir ve eğer amelelik yapmak zor gelir diyorsan bu tarz işleri seçmemeye özen göstermen gerekiyor. Asla ve asla mükemmel bir deneyim olmasını bekleme, olabilir de olmayabilir de. Gitmeden önce email ile senin için kritik önemi olduğunu düşündüğün şeylerin olup olmadığını öğrenebilirsin.
  • İşler çok fazla zamanını alabilir. Gittiğin yere ve işe göre boş zaman çok kısıtlı olabilir. Normalde haftada 6 gün ve günde 4-5 saat kadar çalışman bekleniyor. Eğer bu ülkeye gidiş amacın sadece turistik gezi ise bunu gönüllü çalışacağın tarihin dışına planlarsan daha iyi olur. Çünkü eğer ağır bir işte çalışacaksan boş gününü dinlenerek geçirmek bile isteyebilirsin.
  • İşler çok yorucu olabilir. Özellikle çok rahat ortamlarda yaşamış olan gönüllüler için. Günde 6 saat kürekle toprak kazmak ve tohumları ekmek bedeni baya bir zorlayabilir o yüzden bu tarz işlerde çalışacak gönüllülerin sıkı çalışmaya hazırlıklı olması gerek. Gözün korkmasın, bir kaç hafta sonra kol kasların çıkmaya başlayınca hiç şikayet etmeyeceksin! ;)

Güzel Tarafları

  • Çok ekonomik. Tabiki en önemli kısımlardan biri parasal olarak çok ekonomik oluşu. Günde 4-5 saatlik çalışma karşılığı kalacak bir yerin ve genellikle ev yapımı taze ve güzel yemeklerden en az 2-3 kere yeme şansın oluyor. Düşük bütçelileri sarsan hostel ve yemek fiyatlarını düşününce en büyük tasarruf buradan yapılmış oluyor.
  • Yeni bir şeyler öğreniyorsun. Bu tarz gönüllü çalışma programları içinde bulunduğun kültürü en iyi şekilde içeriden görmeni ve anlamanı sağlıyor. Bu tarz sitelerin forumlarına gidip baktığınızda hiç kimsenin beklemediği yeteneklerini keşfettiklerini görebilirsin. Arıcılık, hayvancılık, kuyu kazma yada o gün sana ne görev verilmişse o. Ne zaman nerede işe yarayacağını asla bilemezsin.
  • Ev gibi bir ortam. Genellikle gittiğiniz yerde sana iş veren kişinin evinde kalacaksın ve akşam yemeğini ailesiyle birlikte yemek yiyeceksin. Eğer amacın ülkelerin kültürlerini yakından tanımaksa, yorucu bir günün ardından bu kültürün göbeğinde yaşayan bir aile ile beraber bir akşam yemeğinden daha iyi ne olabilir?
  • Dünya’nın her yerinde! Bu tarz fırsatlar 6 kıtada, farklı iklimlerde, hemen hemen her dilde bulunuyor. Sadece istediğin yeri seç ve git, bu kadar.

 

En çok tercih edilen gönüllü çalışma programları

Yukarıda yazdığım tüm iyi ve kötü yönleri bir tarttıktan sonra eğer halen devam etme niyetindeysen aşağıdaki en çok kullanılan ve şu anda dünya’nın her bir yanında gönüllü çalışanları arayan programlara bakabilirsin:

 

wwoof

 

 

 

 

World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF): WWOOF dünya’nın her yerinde sadece organik tarım işinde çalışacak kişileri arayan bir organizasyon. Bu işin öncüsü diyebilirim sanırım. Genellikle çalışma koşulları eğlenceli ancak ev sahibine de bağlı olarak haftada 6 gün 6 saat çalışmak gerekiyor. 18 yaşından büyük olmak ve siteye üyelik için de bir ücret ödemek gerekiyor. İşin en kötü yanı gidilecek her ülke için ayrıca ücret ödenmesi gerekiyor. Üyelik ücreti 30-40$ civarı.

Nerelerde çalışabilirsin? Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya

Bu tam senlik çünkü: Toprağa ayak basmayı, organik tarımla ilgili tüm teknikleri öğrenmeyi çok istiyorsun ve ağır iş yapabilecek kadar güçlüsün.

 

1359510707-22

 

 

 

 

Help Exchange (Helpx): HelpX de aynı WWOOF gibi bir çalışma mantığına sahip. Ancak burada sadece organik tarım değil bir çok farklı iş kolu bulunuyor. Gönüllü çalışma yerleri çiftlikler, evler, ofisler, hosteller ve hatta yatlar olabiliyor. Çalışma saatleri 2 saat’den başlayıp daha yukarılara doğru çıkıyor. Siteye girip ücret ödemeden işleri görebilir ve çalışılacak yerlerin fotoğraflarına bakabilir, internet vb. gereksinimlerin karşılanıp karşılanmayacağını kontrol edebilirsin. Referans sistemine sahip olduğu için daha önce çalışmış kişilerin yazdığı görüşleri okuyabilirsin. 2 yıllık üyelik için 20 euro üyelik ücreti bulunuyor ve bu ücreti ödedikten sonra bedava kısımlarda görebildiğin yerlere ek olarak iletişim bilgileri de ekleniyor ve direk mail atıp gerekli ayarlamaları yapabiliyorsun.

Nerelerde çalışabilirsin? Çoğu Avrupa ülkesinde, Kanada, Yeni Zellanda, Avustralya

Bu tam senlik çünkü: Rahatsın ve elinden iş gelen birisin. Çiftlikte de çalışabilirsin, ev işi de yapabilirsin, bebek de bakabilirsin. Aslında HelpX’de herkes için bir iş bulunuyor.

 

22

 

 

 

 

Workaway: Workaway ‘de boyacılıktan ekim işine, inşaatçılıktan bebek bakıcılığına ve alışverişten çim biçme işlerine kadar bir çok gönüllü çalışma imkanları bulunuyor. HelpX’de olduğu gibi yer ile ilgili fotoğrafları görebilir ve genel bilgileri alabilirsin. Yine aynı şekilde bu kişilerin iletişim bilgilerini görebilmek için üye olmak gerekiyor ve 2 yıllık üyeliği 22 euro. Her iki siteye de üyeliğim olduğundan dolayı söyleyebilirim ki, workaway’in ek olarak “calendar” seçeneği bulunuyor. Bu seçenek sayesinde gideceğiniz yerde hangi ay için gönüllü aradıklarını email göndermeden görmek mümkün. Ortalama çalışma süresi haftada 5 gün ve günde 5 saat kadar.

Nerelerde çalışabilirsin? Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Asya, Avrupa

Bu tam senlik çünkü: Yukarıda olduğu gibi rahatsın ve elinden iş gelir. Ve özellikle bu sitede çok aranan dil eğitimi konusundada özel bir yeteneği veya öğrenmek için isteğin var.

seven

 

 

 

 

Se7en Interchange: Se7en Interchange bedava yada ufak bir ücret karşılığı gönüllü çalışma hizmetleri sunan bir site. Tam olarak bir karşılıklı yardım programı olmasa da kalacak yer ve yemek karşılığı çalışma imkanları sunan bir site. Bu imkanlar genellikle proje bazlı ve okullarda, yetimhanelerde, vahşi yaşam bölgelerinde, doğal parklarda olabilir. Üyelik ücreti 2 yıl için 15 euro. Bedava olan imkanlardan birinde çöl iklimine sahip bir yerde çocuklar için tiyatro yapılıyor ve bu tiyatronun yapımı için inşaatçılar, elektrikçiler ve kukla yapımından anlayan insanlar arıyorlardı. Daha ne kadar muhteşem olabilir ki?

Nerelerde çalışabilirsin? 123 ülkede, 6 kıta’da.

Bu tam senlik çünkü: WWOOF’da olduğu gibi tarımsal işlerden çok bedava yada düşük ücretli sosyal ve çevrecilik ile ilgili işleri seviyorsun.

1359510707-27546

 

 

 

 

Service Civil International (SCI): SCI organizasyonun mottosu “ Barış için lafla değil iş’le çalışmak”. Yine diğerleri gibi iş karşılığı kalacak yer ve yemeği karşılıyor. Gönüllüler kısa süreli çalışma kamplarını tercih edip 60’dan fazla ülkede çalışabilir. Bu kamplar 2-3 hafta kadar sürüyor ve Japonya’da organik çay tarlasında çalışmak ile Colorado’da bir kurt barınağının çitlerini tamir etmeye kadar değişiklik gösterebiliyor. Uzun süreli çalışmalar ise 3 ay ve üzeri oluyor ancak ekstra ücretler buna dahil olabiliyor. Genel üyelik ücreti her yıl için 35$.

Nerelerde çalışabilirsin? İhtiyaca bağlı olarak 60’dan fazla ülkede.

Bu tam senlik çünkü: 2-3 haftalık gönüllü çalışma kampları çok ilgini çekiyor ve biraz yorulmaktan çekinmiyorsun.

housecarers

 

 

 

 

House-carers: Pek duyulmamış ancak yukarıda saydıklarımızdan çok evde oturup kedilerin yemini verip çiçekleri suladıktan sonra kanepeye geçip yatmak isteyenlerin tercih edebileceği bir gönüllü çalışma sitesi. Genel olarak mantık evi boş bırakmamak, evde beslenecek kedi köpek yada sulanacak çiçekler varsa görevin bunları yapmak. Bunun dışında evde kalabilir ve içindekileri kullanabilirsin. Henüz şahsen denemedim ancak yakın zamanda denemeyi çok istiyorum. Denedikten sonra tecrübelerimi yazarım :) Aynı mantıkda olan bir başka site de Mind My House ve House Sitters.

Nerelerde çalışabilirsin? Bulabildiğin her yerde.

Bu tam senlik çünkü: Kalacak bedava bir yere ihtiyacın var ve bolca boş zamanın olması senin için sıkıntı yaratmıyorsa. Aslında bu tam düşük bütçeli seyahat edip freelance iş yapanlara (yani ben) göre bir iş.

 

Bu programların en sevdiğim tarafı hayat boyu sürebilecek arkadaşlıklar ve dostluklar kazandırıyor olması. Genelde gelen kişilerin hepsi sosyal ve dışa dönük insanlar oldukları için hem sana karşı saygıda kusur etmiyorlar hem de muhabbet çok eğlenceli oluyor.

Ek olarak belirtmek istediğim bir şey var. O da genelde çok fakir ülkelere gidersen kaldığın her gün için ufak bir ücret isteyebilirler ve bu sitedeki gönüllü çalışma ilanında da belirtilir zaten. Bunun sebebi bu insanların gerçekten yardıma ihtiyaçları oluşu veya senin günlük yemek masrafınızı karşılamakta zorluk çekmesinden kaynaklanıyordur. Araya çürük elmalar karışıp mutlaka sırf senden biraz daha kopartmak için böyle bir ilan koyanlarda olabilir. Onu ayırd etmek de senin sağ duyuna kalıyor. Genelde istenen ücret 5$’ı geçmiyor, o yüzden gidip 1-2 gün kaldıktan sonra zaten gerçek mi sahte mi olduğunu anlaman uzun sürmeyecektir.



Booking.com

24 Responses

    • gokhan

      Nerede kalmaktan bahsediyorsunuz ve düzgünceden kasıt tam olarak nedir? Mesela benim için bir yerde internet ve sıcak su varsa ultra lüks bir yerde kalıyorum demektir. Düzgünden çok daha üsttedir. Kalacak yerin bir önemi yoktur çünkü yatmadan yatmaya giderim.

      Yanıtla
  1. gülay akçay

    İyi Günler Yoldaki Gökhan,
    Yazınızı Hindistan meraklısı biri olarak okudum, bilgilendim, teşekkürler. Ancak 2014 yılında verilen bu bilgilerin 2018 yılında da geçerli olması ihtimali yüksek midir, diye sormak istiyorum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Kübra

    Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Ben 22 yaşında bir genç kızım. Gönüllü çalışma konusuna sıcak bakıyorum. Sanırım derinlemesine araştırmadığım için bir sonuca ulaşamıyorum. Özellikle Asya ülkelerinde gönüllü çalışmayı istiyorum. Bu konuda bir bilginiz var mı? Cevaplarsanız çok mutlu edersiniz. Ayrıca bir sosyal medya hesabınız da varsa size sormak istediğim sorularım var. Yardımcı olabileceğinizi umuyorum. Şimdiden teşekkür ederim. :)

    Yanıtla
    • gokhan

      ana sayfada sosyal medya hesaplarımın olduğu bölümden hepsini görebilirsiniz. :)

      Yanıtla
  3. Aysel

    Bu sekilde gidilince ,kaldiginiz aile ile anlasmazlik yasanirsa ne yapmamiz gerekir acaba?

    Yanıtla
    • gokhan

      Eşyaları toplayıp çıkıyorsunuz ve hangi site üzerinden bulduysanız oraya yaşadığınız olayı referans olarak bırakıyorsunuz. Bu referans herkes tarafından görülüyor.

      Yanıtla
  4. İlknur

    Merhaba helpX programıyla Avustralyaya gitsek mesela uçak bileti de karşılanıyor mu acaba

    Yanıtla
    • gokhan

      Hayır, HelpX gibi programlar devlet yada kurumlar tarafından desteklenen organizasyonlar değil. Tamamen iki kişi arasında olan bir iletişim platformu sadece.

      Yanıtla
  5. Bilgehan Aksoy

    Ellerinize sağlık, çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkür ederim, söylemeden geçemedim :)

    Yanıtla
  6. Eda Gunel

    Merhaba, gerçekten çok faydalı oldu bu yazınızı okumam, nereden başlayacağımı biliyorum en azından artık, teşekkürler.

    Yanıtla
  7. Eda Gunel

    Merhaba, gerçekten çok faydalı oldu bu yazınızı okumam, nereden başlayacağımı biliyorum en azından artık, teşekkürler.

    Yanıtla
  8. Eda Gunel

    Merhaba, gerçekten çok faydalı oldu bu yazınızı okumam, nereden başlayacağımı biliyorum en azından artık, teşekkürler.

    Yanıtla
  9. Eda Gunel

    Merhaba, gerçekten çok faydalı oldu bu yazınızı okumam, nereden başlayacağımı biliyorum en azından artık, teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.