En baştan belirtmek isterim ki benim Hindistan ile ilgili olan şahsi tecrübem genel olarak iyiydi. Ama burası gerçekten kişiye şerbet veren bir ülke. Tadını çıkarmaya giden için daha güzel bir ülke bulmak zor, sadece reklamlardakilerden etkilenip gidenler için cehennem hayatı yaşatabilecek, gezip keşfe gidenler içinse (benim gibi) biraz ondan biraz bundan ortaya karışık yapacak bir yer. Aşağıdaki uyarıları ciddiye alıp gittiğinizde oldukça çok sıkıntıyı geride bırakmış olursunuz.

Pazarlık, Pazarlık ve Daha Sıkı Pazarlık!

En pahalısından en ucuzuna kadar her şey için pazarlık yapmak gerekiyor. Bu ülkenin en yorucu kısmı bu sayılabilir. Bir süre sonra şişe su için bile pazarlık yaparken bulabilirsiniz kendinizi ancak öyle olması gerekiyor. Genelleme yapmak yanlış olacaktır ancak normal fiyatlar size söylenenden yaklaşık 4-5 kat kadar daha ucuz oluyor. Bir şeyin fiyatı ne kadar yükselirse pazarlık paydası da o kadar artıyor. Özellikle taksi, rikşa kullanmadan önce mutlaka ama mutlaka binmeden ücreti konuşun ve her ne koşul altında olursa olsun daha sonra çıkacak aksiliklerden(!) dolayı asla tek rupi yukarı çıkmayın. Diretin, kaba davranmaya başladığında ise sert bir şekilde hayır diyin. En son ihtimal olarak da polis istiyorum derseniz zaten orada duracaktır.

Tren Saatleri

Asla elinizde yazan bilete güvenmeyin. Her dakika saati yada peronu değişebiliyor. Gözünüz sürekli olarak tren saatlerinin ve peron numaralarının yazdığı ekranda olsun. Yada anlayabilirseniz anons’u dinlemeye bakın.

Gezi Rehberleri

Seyahat Rehber

Lonely Planet gibi sağlam rehberler genellikle sağlam bilgiler veriyor ama konu Hindistan olunca kesinlikle hiç birine tam anlamıyla güvenmeyin. Özellikle kalacak yer ve yiyecekler hakkında. Hostel yada otellerin el değiştirmesi burada çok sık yaşanan bir olay olduğundan kalitesi 9/10 dan 2/10’a düşmesi sadece 2-3 günlük bir durum olabiliyor. Yemek olayında ise objektif olmak çok zor çünkü bu yazarın en sevdiği rengin mavi olmasıyla sizin en sevdiğiniz rengin mavi olma olasılığı gibi bir durum. Ayrıca sadece rehberde bir kafenin Lassi’si muhteşem yazıyor diye içinden kurt çıkmayacağı anlamına gelmiyor.

Gidilecek yer ile ilgili en az 3 farklı referans alın

Tamam bu benim için çok geçerli bir olay değil ama benim kafamda seyahat eden çok fazla kişi olduğunu sanmıyorum. Genellikle bir iki aksilik durumunda hemen suratını asan veya beklenmedik bir durumda sokakta yatmak zorunda kalırsan bunun tadını çıkaramayacak kişiler için bu tavsiye.
Orada yaşayan birinden ve daha önce orada seyahat etmiş iki farklı kişiden öneri ve tavsiyeler alın. Hindistan iki uç noktanın sıkça yaşandığı bir yer, ya çok seversin yada nefret edersin. Özellikle gidilecek yere ne kadar sürede ulaşacağınız hakkında bilgiler edinmeye bakın. Benim tecrübelerim 3 saat görünen yolun 4 saat sürdüğü, 6 saat görünüen yolun 8 saat sürdüğü. Yani görünen her 3 saat için en az 1 saat daha ekleyin o süreye. Unutmamanız gereken şey burada asla ve asla hiç bir şey tam zamanında olmaz.

Peçete ve Tuvalet Kağıdı

Yemek aldığınız yerlerde –bulabilirseniz- mutlaka fazladan peçete alın. Tuvalet kağıdı kaliteli oteller ve özellikle batılıları ağırlamak için yapılmış hosteller dışında hemen hemen hiç bulunamayan bir şey. Backpack içinde mutlaka 2 rulo tuvalet kağıdı yedekte bulundurun.

Delhi Belly

Bu Hindistan ile ilgili en çok bilinen olay. Bizim anlayacağımız terimle “Motoru Bozmak”. Giden çoğu kişi, özellikle batılılar, bu durumdan kaçmanın imkansız olduğu görüşündeler. Bizim Türk yemeklerinin baharatından mı yoksa hijyen konusunda Hindistan’dan eksik olmayışımızdan mı bilmiyorum ancak bana hiç bir şey olmadı. Hatta buraya ne yememeniz konusunda yazı yazabilmek için sokakta görünen en pis yemekleri denedim (değeriniz bilin!) ancak gayet lezzetli olmalarının dışında hiçbir şey beni etkilemedi. Yine de hassas bir mideye sahipseniz yabancıların en kalabalık olarak oturduğu yerleri tercih edin, sonuçta dün yine oradan bir şey yemiş ve sıkıntı yaşamamış olma ihtimalleri yüksek. Hatta direk yanlarına gidip sorun daha önce yiyip yemediklerini. Dişlerinizi şişe su ile fırçalayın, duş alırken ağzınızı kapatın, salata’dan uzak durun (nasıl bir su ile yıkandığını tahmin edemezsiniz) ve mümkün olduğunca et yememeye çalışın. Bu konuda sıkıntınız olmasın çünkü olağanüstü vejetaryen yemekleri var ve eti arayacağınızı hiç sanmıyorum. Şahsen 2 ay hiç et yemedim ve aklıma bile gelmedi.

Bölgenin Yerlileri

hindistan yerlileri

Tanışacağınız Hintlilerin çoğu kibar ve iyi insanlar ancak çok azı karşılık beklemeden muhabbet etmeyi seviyor. Biriyle konuşmaya başladığınızda bu yazdığım aklınıza gelsin çünkü eninde sonunda mutlaka yaptığı iş ile ilgili sizden bi şekilde maddi yardım isteyecektir. Bizim satıcılarımızın aksine çok sabırlılar ve saatlerce muhabbet ettikten sonra satış olayına girebilirler. Özellikle artık karşılıklı isimleriniz ile hitap etmeye başlayıp, acıklı hikayeleri paylaştıktan sonra hayır demek gerçekten daha zor ancak unutmayın burda işler böyle yürüyor.

Tren bileti alma işlemi (Önemli)

Trenler dünya’nın hiç bir yerinde bu kadar hızlı dolmuyor o yüzden en az 2-3 gün öncedenve hatta çok kullanılan bir hatsa 1 hafta önceden bileti satın alın. Sona kaldığınızda “WL – Waiting List” denilen bir sisteme tabi olursunuz ve sıkıntılı bir durum. Tren saatinden önce istasyona gidip duvara asılan listede iptal edilen biletlerin yerine isminizin yazılıp yazılmadığını kontrol etmek gerekiyor. Waiting List numarası olarak 30’un altında bir numara almışsanız 1-2 gün içinde hareket edecek bir tren için yer bulma şansınızın yüksek olduğu genel olarak kabul edilen bir durum. Eğer daha yüksekse o zaman paranın iadesi prosedürü devreye giriyor ve uğraşılmaması gereken sıkıntılı bir süreç. Zorunlu durumlar hariç hiç kasmayın, önceden biletinizi paşa paşa alın.

Özellikle Mumbai ve Delhi’de çok sık rastlanan bir dolandırıcılık yöntemi ile ilgili de dikkatli olun.
-Tren istasyonuna gittiğinizde direk olarak turist ofisine gidin.
-Normal ücrete hızlı bir şekilde biletinizi alabilirsiniz ve genellikle turistler için ayırdıkları biletler oluyor.
-Normalde bilet olmayan bir tren için burda bilet bulma şansınız oluyor. Eğer biri size turist ofisi kapalı diyorsa bilin ki yalan söylüyordur. Muhtemelen size yetkili olduğunu gösteren kartını gösterecektir, inanmayın. İstasyondan çıkıp yolun karşısındaki ufak dükkana götürmek isteyecektir, gitmeyin. Asla pasaport numaranızı vermeyin. Ne kadar kibar ve yardımcı görünürse gözüksün asla bilet rezervasyonunuzu önündeki laptop ile yapmasına izin vermeyin. Bu işlem için ufak bir komisyon alacağını söylediği zaman hemen teşekkür edip uzaklaşın ve ne derse desin geri dönmeyin.
-Normalde 2,000rp lik bir bilete asla ve asla 3,500rp ödemeyin. Ben Rishikesh’den Varanasi’ye aldığım bilet için sadece 20rp komisyon ödedim. Yetkili acentalarda komisyon ücretleri bu civardadır.
-Ne olursa olsun sinirlenmeyin ve olay çıkartmayın. Ne paranı geri alabilirsin ne de bir işte yarar.

 

Kalabalıktan Uzakta Olmayı Unutun

hindistan kalabalık

Hindistan 1 milyar’ı aşmış bir nüfusa sahip ve emin olun her yeri çok kalabalık. Trende ufak bir köye geldiğimizde yanımdaki Hintli’ye köyün ismini sormuştum, köy hakkında bilgi verirken küçük bir köy olduğunu ve burda pek yaşam olmadığını söylemişti. Kaç kişi yaşadığını sorduğumda ise yaklaşık 15 milyon kişi demişti J İstanbul’da yaşam yok, haberiniz olsun!

 

Zaman Kavramı Yoktur

Yukarıda bahsettim, tekrar söylüyorum. Burada zaman kavramı diye bir şey yoktur. Sürekli dakik olan ve her zaman buluşmalara en az 10dk erken gelen arkadaşlar bu alışkanlıklarını yada sinirlerini gelirken evde bıraksınlar.

 

Din, Kriket ve Bollywood

Hindistan’da hayatın akışını belirleyen 3 temel unsur. Daha çok insanların en tutkulu olduğu 3 şey diyebiliriz. Kaslı bir kahraman ve sariye dolanmış güzel bir kızın karşılıklı bize çok garip gelen hareketlerle yaptıkları eğlenceli dansı, Kriket maçı (özellikle Hindistan-Pakistan arasında ise) ve tabiki her sabah yaptıkları Lord Ganesh adına yapılan ibadetler Hindistan’ı gerçekten anlatan en temel özellikler.

 

O kadar da “Incredibleindia!” değil

Tac Mahal

Reklamlarda Hindistan ve o muhteşem renklerini görüp hayran olmamak imkansız ancak her şey o kadar da göründüğü gibi değil. Evet, gerçekten göründüğü gibi çok renkli ve canlı bir ülke doğru ama her gün bunların arasında yaşamıyorsunuz. Aksine çok kötü olan altyapı (olağanüstü trafik, kırık dökük dev çukurlarla dolu yollar, olmayan tuvaletler) göz önüne alındığında reklamlarda bahsedilen muhteşem olmaktan çok öte bir ülke. Asya kültürünü düşündüğümüzde aklımıza ilk gelen şey özellikle yabancılara karşı yapılan harika servis ve ikramlar, dolayısıyla havalimanında, tren istasyonlarında, yollarda, dükkanlarda yada aile işletmesi olan küçük butik restoranlardan beklentiniz de bu yönde olacaktır ancak bu beklentilerle karşılaştığınız durumlardan rahatsız olabilirsiniz. Eğer bu ufak tefek (bazen pek de ufak olmayan) sıkıntıları çok kafaya takmazsanız ülkenin muhteşem kültürüne kapılıp muhteşem zaman geçirebilirsiniz.

 

Sürekli Olarak Gözler Üzerinizde Olacak

Eğer kadınsanız buna en çok alışmanız gereken kişisiniz. Hiç bir şekilde kaçış yok, erkeklere de dik dik bakıyorlar. Sürekli olarak 20 metre ilerden başlayıp, yanınızdan geçerken ve 20 metre arkanızdan bakmaya devam eden gözler üzerinizde olacak. Genellikle iş burada kalıyor, taciz olayı turistik bölgelerde olmuyor gibi bir şey çünkü kimse başını polisle derde sokmak istemiyor. Yaptırımları oldukça caydırıcı ancak turistik olmayan yerlerde mümkün olduğunca yalnız gezmemeye çalışın. Olası bir durumda ise soğuk kanlı duruşunuzu koruyun ve durumu kontrol altına alın. Asla ve asla sinirlenmeyin, bu onları daha da eğlendiren bir durum. Sadece gülümseyin ve ufak çaplı bir ünlü olduğunuzu farz ederek inatçı bir şekilde her şeyi reddederek durumdan çıkın. Kaba bile davransalar bozmayın, kültürde olan bir şey bu. Kabul edin ve devam edin.

 

Beklenmeyen Herşeyi Bekleyin

Hindistan’da artık hayatın en standart olayı haline gelmiş, anlattığımda şok eden ancak benim için gayet normal bir şeymiş gibi gelen enstanteneler. Nispeten çok ülke gezmiş ve bir çok beklenmedik olayla karşılaşmış olmamdan dolayı Hindistan gibi bir ülkeye gelirken kendimi bir nebze bu tarz durumlara hazır gibi hissediyordum, tahmin ettiğiniz gibi büyük bir hataydı bu. Bir yeri ziyaret etmek ile orada yaşamak birbirinden o kadar farklı iki şey ki. Herkes Hindistan’ın çok fakir bir yer olduğunu, caddelerdeki inekleri, kötü kokuları ve cehennem gibi bir trafiği olduğunu gitmese de az çok biliyodur ama oraya gidince karşılaşılan emin olun bunlardan çok daha fazlası. Bunlar sadece ana başlıklar.

 

Burası Hindistan, Kabul Edin yada Delirin

Ne kadar zor olduğunu bilsem de ilk günden itibaren bu insanları ve hayatı kabullenmeye çalışın yoksa gerçekten delirmek çok çok kolay.

 

Son olarak, yazı sadece uyarılarla dolu olduğundan yine de söylemeden edemeyecem. Burada ki uyarılar sadece güzel geçmesi muhtemel bir seyahati daha güzel olması için yazılmıştır. Beklentilerinizi düşürün ve rengarenk kültürün içinde kaybolmanın keyfini çıkarın!




40 Responses

  1. Elif

    Merhaba Ankara da yaşıyorum hindistanda arkadaşım var onun yanına gideceğim tek korkum gidiş dönüş ne yapmam gerekiyor pasaport vize dil bilmiyorum delhiye indiğimde beni alacaklar gelip giderken sorun yaşarmıyım bilgi verebilir misiniz neler yapmam gerektiği hakkında?

    Yanıtla
  2. Kinem

    Ben PDR 2. Sınıf öğrencisiyim bize bir ödev verildi Hindistan’ın eğitim sistemini arastirmamizi ve anlatmamız söylediler bunun için sizden bir ricada bulunabilir miyim

    Yanıtla
  3. faruk

    MERHABA GÖKHAN BEY
    bende yakında hindistana 4 yıllığına çalışmak için gideceğim eğer şartlarda anlaşırsak..
    bazı sitelerden araştırıyorum ama ekonomi hakkında net bilgi edinemedim….
    şirketten sözleşmeleri beklediğimiz için maaş konusunda başka bir şeyi net konuşmadık…çoğu şirket ev konusunda yardım sağlıyor ama olmaması durumunda daire veya ev kiralarsam geçimim nasıl olur ? zorlanırmıyım mesela ayda masrafım kaç dolar olur ? bilgi verebilir misiniz ?

    Yanıtla
    • gokhan

      Hangi şehirde kalacaksınız? Nasıl bir yaşam beklentiniz var? Eğer Lucknow’da kalacaksanız aylık 30$’a ev bulabilirsiniz. Mumbai’nin merkezinde kalacaksanız ev kiraları 300-400$’dan 4000$’a kadar çıkabiliyor.
      Ben Hindistan’da 40 günde 160$ harcadım ancak bu sizin de bu rakamı harcayabileceğiniz anlamına gelmiyor tabi ki. Benim beklentilerimin karşılığı bu rakamdı :)

      Yanıtla
  4. Ceylan

    Ben istanbulda yaşıyorum hindistana çok gitmek istiyorum .ama korkuyorum yani orda ki insanlara göre ben yabancı olacağım bana zarar gelir mi .dili de bilmiyorum .

    Yanıtla
    • gokhan

      Eğer İstanbul’da yaşamaktan korkmuyorsanız oradan da korkmanız için bir sebep yok.

      Yanıtla
  5. Emine

    Ben kapalıyım Hindistan a gitsem çok garip karşılarlar mı müslümanlara bakış açıları nasıl ? Bir de Hintçe biliyor musunuz kolay bir dil mi ?

    Yanıtla
    • gokhan

      Kapalı olmanın bir problem yaratacağını hiç sanmıyorum, müslümanların çok ağırlıklı olarak yaşadığı bir yer Hindistan.
      Hintçe bilmiyorum ve gerçekten öğrenmesi çok zor bir dil.

      Yanıtla
  6. Filiz

    Merhaba. Ben kız kardeşimle birlikte ağustosta bayram tatilinde gitmeyi düşünüyorum. İki bayan olduğumuz için turla gitmeyi tercih ediyoruz. Üç yıldır araştırıyoruz. Önce turla bir gidelim, eğer tekrar gitmek istersek bu sefer kendimiz gezecek şekilde gideriz dedik. Ama muson iklimi ve yaz yağışları bizi düşündürüyor. Başka zaman da gitme şansımız yok. hergün de yağışlı geçerse çok kötü olur diye düşünüyoruz. Çok sevdiğimiz bir ülkeden nefret bile edebiliriz. Yaz mevsiminde orda bulundunuz mu. Ne önerirsiniz.

    Yanıtla
    • gokhan

      Mevsim seçimi önemli tabiki ve dediğiniz gibi nefret etmenize bile neden olabilir ancak Hindistan’ın kuzeyi ve güneyi farklı iklimlere sahipler. Tam tarih aralığında muson ikliminin hangi tarafı etkisi altına aldığına bakabilirsiniz. Turlar genelde düzgün zaman aralıklarını seçerler o yüzden sıkıntı olmaz. Yaz mevsiminde bulundum ancak sizin nerede olacağınıza bağlı olarak o da değişiklik gösterir. Mumbai ve Delhi çok sıcak olur ancak Himalaya etekleri serin olur. Güney kısımlar biraz daha nemli olur vs. Çok büyük bir ülke olduğundan şehirden şehire iklimler de çok değişiyor.

      Yanıtla
      • Beyza

        Abi ya hiç yurt dışına çıkmadım ve hindistana çok çok gitmek istiyorum ama gidersem tek giderim. Fakat hintçe bilmiyorum siz hangi dil konuştunuz çok zorlanır mıyız iletişim kurarken ? Yazınız da çok güzel olmuş gerçekten .

      • gokhan

        Merhaba,
        Geç cevap için kusura bakmayın.

        Hindistan’da İngilizce çok yaygın olarak kullanılıyor. O yüzden hiçbir sıkıntı çekmedim ve çok temel İngilizce yeterli olacaktır.;
        Eğer hiç yurt dışı tecrübeniz yoksa ilk durak olarak Hindistan biraz zorlayıcı olabilir, mümkünse komşu ülkeleri bir ziyaret edip alıştırma yapmanızı tavsiye ederim.

  7. cenk

    Arkadaşım 6 ay kadar Hindistan da çalıştı ve Türkiye ile kıyaslandığında hep daha pahalı yaşam olduğunu söylerdi. Bir de büyükbaş hayvan ve 3 tekerlekli motosiklet taksiler şehir merkezinde çoğunluktaymış

    Yanıtla
    • gokhan

      Yaşadığı yere göre değişir o. İstanbul’da bebek’te yaşayan ile sarıgazi’de yaşayanın görüşü farklı olur :) Hayvanlar konusunda haklı, hemen hemen her yerde görülebiliyorlar.

      Yanıtla
  8. esra

    hindistan hakkında bir çok gezi yazısı okudum ve oray olan aşkım ve merakım her okuduğumda bir kat daha artttı. ve sizde çok güzel bir şekilde anlatmışsınız yani yazdıklarınızı dikkate alacak olursak oradaki gezimiz tatlı ve kolay bir şekilde tammalanabilir diye düşünüyorum ayrıca en kısa zamnda bende gideceğim inşllah. o kadar araştırma sonucunda orası hakkında hiç bir şüphem ve endişem yok o kadar seviyorum ve gitmk istiyorum ki bu ufak tefek şeyler ve yapılab onca kötü yorumlar bunua asla engel olmaycak üniversite öğrencisiyim ve şimdiden bankamda para biriktiyorum çünkü bunu kenim yapmak istiyorum . orası hakkında olsa olsa tek enişem hasta olmak olur hasta olursam gezebileek halim olur mu bilmem am tek sıkıntım bu olurdu herlade :) onun haricinde gitmek için can atıyorum

    Yanıtla
    • gokhan

      Endişeli olmanız kötü bir şey değil, her daim her şeye hazırlıklı olun tabiki. Hindistan’a da gitseniz Japonya’ya da gitseniz bu böyle. Benim tavsiyem kendinizden ne çok emin olun ne de korkun, Hindistan ayrı bir dünya ve genel olarak bakacak olursak çok güzel bir yer. Arada çok sinir bozucu tipler mutlaka çıkacaktır ama bunlar yıldırmasın sizi, gerçekten kendini sevdirmeyi başaran bir ülke. Hastalık konusunda çok takıntılı olmayın, rahatsız ve çabuk bozulan bir mideniz varsa sokak yemeklerini restoran yemeklerine tercih edin. Restoranlar stoklu çalıştığından bozuk ürün olma ihtimali daha yüksektir. Akşam saatlerinde sütlü gıdalar, dondurma gibi, yemeyin çünkü sabahki süt sıcak havada akşama kadar bozulmuş olabiliyor. Bunun dışında da asla musluk veya açık su içmeyin ve buz kullanmayın. Her daim şişe su alın. Buz kullanacaksanız da mutlaka tanıdık bir Hint’li bulundurun yanınızda, o söylesin size içip içemeyeceğinizi :)

      Yanıtla
  9. Irmak

    eğitim için hindistana giymeyi düşünüyordum ama yazdıklarınız beni çok korkuttu. antalya sıcağına bile dayanamayan bir insanım ve ama orası sıcak ve muhafazakar. bir kadın için giyim nasıl olmalı? bunun dışına çıkarsam neticeleri tacize sebep olur mu?

    Yanıtla
    • gokhan

      Hindistan’da korkacak bir şey yok, yazdıklarımdan hangisi o kadar korkuttu ki sizi? :) Türkiye’de olan şeyler zaten hep. Sıcaklar için evet yapılabilecek bir şey yok, bir süre sonra alışırsınız sıkıntı değil. Giyim için ise mini etek, şort gibi şeylerden çok orada bolca kullanılan çok güzel desenli rahat ve hafif şalvarlar var, onları kullanabilirsiniz. Şahsen şort vs. gibi kıyafetlerden çok daha rahat kullanımı bana göre.

      Yanıtla
  10. nursel

    ayy gercekten süper yaznıssınız elerinixr sagllıı bende bir gün hindistana giymrk istiyorum cook seviyorum veeee ömür boyuu orada yasamak istiyorum

    Yanıtla
    • gokhan

      ömür boyu çok iddialı :) bence önce bir turistik olarak dolaşın sonra karar verin. benim için sıkıntı yok, ben yaşayabilirim o ayrı :)

      Yanıtla
  11. Keşfetsene

    Hindistan’da tren bileti almak, turistler için başlı başına bir dertken bunu başabilen, hem de tekrar tekrar yapabilen Gökhancığım, seni ayrıca tebrik ederim. :)

    Hindistan, gerçekten başlı başına seyahat edilmesi, kendi içinde günler, haftalar hatta aylar ayrılması gerken bir tatil destinasyonu diye de eklerim.

    Yanıtla
  12. Yagmur

    Ya bide yukarıda çok açıklayıcı anlatmissiniz ama milyonlarca soru sormak istiyorum aslinda

    Yanıtla
  13. Özlem Gök Kurt

    rüyalarımın kentiydi bir defa gittim bu yl yine gidiyorum doymadan bıkmadan gezdiğim tek ülke diyebilirim yazınızıda bu arada çok doğru ve mantıklı buldum tebrik ediyorum bende şize acizane bi tavşiyede bulunmak iştedim keşinlikle ülkenin güneyi gezin bakın neler olacak :)

    Yanıtla
  14. çağrı öz.

    “Herkes Hindistan’ın çok fakir bir yer olduğunu, caddelerdeki inekleri, kötü kokuları ve cehennem gibi bir trafiği olduğunu gitmese de az çok biliyodur ama oraya gidince karşılaşılan emin olun bunlardan çok daha fazlası.”

    bu cümleniz pek çok şeyi özetlemiş. Açıkçası bizim memleketteki bazı abuk sabuklukları bildiğimiz için oraların daha da beter olacağını tahmin etmek zor değil. Ne yalan söyleyeyim, hiç merak etmediğim, gitmeyi de pek düşünmediğim bir ülke, zaten fırsat ve imkan yok da olsa da gider miyim, zor? Bu tip ülkelerde biraz titiz ve yalnızlığı seven benim gibi adamlar sizin de dediği gibi sinir yapabilir, bu sebeple onları bensizliğe terk ediyorum :) Şakası bi yana aşağılamak için söylemiyorum ama ben nedense kendi memleketimde yaşadığım yerin arka mahallelerinde de de aynısı olmasa da benzeri fakirlikleri, ezilmişlikleri, açlığı, garibanlığı daha bunlara zorunlyu hale getirilmişliği gördüğüm için bunların daha da beterini görmeye gitmek pek içimden gelmiyor. Hayatında hiç bu tarz bir şey yaşamamış, fakirlik, işsizlik, açlık nedir bilmeyenlerin gidip görmesi ve dünyayı daha iyi anlayabilmesi içinse belki de ilk gidilmesi gereken yerler buralar. Sözlerim sizin için değil yanlış anlaşılmasın, sizin tarzınız belli ve sevdim yaklaşımınızı. Selamlar.

    Yanıtla
  15. asiye coşkun

    Yazılarınız okurken tası tarağı toplayıp bende gideyim dedim, ama hemen sonra toparladım ee ben de gezen biriyim zaten :) Yazdıklarınız çok etkileyici, eminim bir çok insanı yoldan çıkarmıştır ;) Ben de Ekim ayında Hindistan yolcusuyum :) :) :) en son sonunda…

    Yanıtla
  16. aysen

    çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. biz iki kız arkadaş oralarda gezinmek istiyoruz. pislik, kalabalık ve mideyi bozmayı göze aldık ama güvenlik açısından bir problemimiz olur mu acaba? yanımızda erkek ya da başımızda rehber olmayacak.

    Yanıtla
    • Gökhan - Yoldaki.com

      Teşekkürler :) Hindistan ile ilgili pislik, kalabalık ve mide sorunlarını göze aldıysanız problem yok. Güvenlik konusunda sağduyulu davrandığınız sürece başınıza bişe gelmesi zor. Alışmanız gereken tek konu 7/24 gözler üzerinizde olacak ve nereye giderseniz gidin dik dik bakacaklar, bunun dışında pek bişey yapmıyorlar zaten o yüzden ne kadar erken alışırsanız o kadar iyi :)

      Yanıtla
      • Gözde

        Ben gitmek istiyorum her ne olursa olsun gitmek istediğim tek ülke .. Benimle gelirmisin?;)

      • Yagmur

        Merhaba lar ya bende gitmek istiyorum ama taciz olayları çok fazla diyorlar ve ben orada bazı firmalar bulup oyunculuk eğitimi almak istiyorum ama gidenlerin %70 tacize yakalaniyo

      • gokhan

        Merhaba,

        Belli bir yüzdesi yok tabiki ancak taciz olayı maalesef ki doğru. Fakat şöyle de bir gerçek var ki kendinizi korumayı bilir, bazı adet ve kurallara uyar ve her daim sağ duyulu davranırsanız başınıza kötü bir şey gelme şansı Türkiye’den fazla değil. Eğer orada eğitim alacaksanız mutlaka bir çevreniz oluşacaktır, en azından kaldığınız dönemin ilk zamanlarında bu çevrenizin etrafında olun, yakın arkadaşlar edinin ve mutlaka onların tavsiyelerini dinleyin. Özellikle Hindistan’da kadınlardan alacağınız tavsiyeler orada en çok işinize yarayacak bilgiler olacaktır.

  17. benan

    :) keyifle okudum, sanırım hiçbir zaman gitmek istemeyeceğim ülkelerin başında geliyor

    Yanıtla

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.