Seyahat etmek ve alışkanlıklarımızdan kurtulmak söz konusu olduğu zaman genellikle aklımıza internet bağımlılığımız geliyor. Aslına bakarsanız bu çok normal çünkü hepimiz internet bağımlısıyız, sadece kimimiz bu bağımlılığın tam göbeğinde kimimiz dışında ama hepimiz bir yerinden bağlıyız. İnternet ve gelişmiş teknoloji hayatın her alanında çok ciddi bir şekilde ayrılmaz bir bütün oluverdi ve bana soracak olursanız her değişimi kabullendiğimiz gibi bunu da kabullenmemiz gerekiyor ancak saplantı haline getirmemek şartıyla. Peki ya uygulama konusunda ne durumdayız?

Seyahat ederken de benim olmazsa olmaz kullandığım uygulama ve programlar da var. Ha bunlar olmasa seyahat edemez miydim? Tabii ki ederdim hem de en az şu anda aldığım kadar keyif de alırdım ancak kabul etmeliyim ki bu uygulamalar sayesinde yapmak istediklerime çok daha fazla zaman ayırabiliyorum çünkü zaman tasarrufu konusunda çok faydalarını görüyorum. İnternet üzerinde ucuz hostel bulmak, uçak bileti arama motoru seçmek, veya buna benzer  bir çok özellik artık çok basit uygulamalara sığmış halde. Şimdi benim şahsi kullandığım uygulamalara bir göz atalım ve bunlardan sizin de nasıl faydalanacağınızı anlatayım.

Trip Advisor

trip advisor

Hemen aklınıza gidilecek yerler hakkında bilgiler vs. gibi şeyler gelmesin. Aslına bakarsanız çok ender olarak gidilecek yerler için Trip Advisor uygulamasına bakıyorum fakat bu uygulama sayesinde birçok yerde ücretsiz kaldığımı biliyor muydunuz? :) Nasılını anlatayım hemen. Şimdi ben bu uygulamayı 2007 yılından beri kullanıyorum ve gittiğim , kaldığım yerler, yemek yediğim restoranlar ve hemen hemen her yer hakkında çok kısa da olsa görüşlerimi ve yorumlarımı bırakıyorum. Bu bıraktığım yorumlar sayesinde Trip Advisor puanları kazanıyor ve yorumcu olarak seviye atlıyorum. Şu anda en üst seviyedeyim ve kıdemli olduğumdan dolayı yazacağım yorumlar ilgili mekanla ilgili görüşlerin olduğu yerde en üstte çıkıyor. Bir yere giderken kıdemli yorumcu olduğumu bildiriyor ve 1-2 gün misafir olmak istediğimi mail olarak yazıyorum. Genellikle yazacağım iyi bir yorum kalacağım yere vereceğim 2 gecelik ücretten çok daha büyük bir öneme sahip olduğundan birçok yer bu teklifimi kabul ediyor. Böyle bir özelliğe de sahip olduğunu tahmin etmemiştiniz değil mi? :)

Google Maps

maps

Bunu yazmak biraz saçma tabii ki ama net şekilde en çok kullandığım program olduğundan es geçemedim. Dikkat etmeniz gereken nokta farklı bir ülkeye gittiğinizde eğer cep telefonunuzda bir internet bağlantınız olmayacaksa mutlaka yola çıkmadan önce offline(çevrimdışı) haritaları indirmeniz. Mesela Paris’e gidecekseniz henüz evden çıkmadan dolaşmayı planladığınız bölgelerin haritalarını offline olarak telefonunuza indirin ve o şehre gittiğinizde uygulamayı açtığınızda hem çok daha hızlı bir şekilde haritaya sahip olursunuz hem de telefon uçuş modundayken dahi tüm adres bulma özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Hayat kurtarır, mutlaka edinin!

Artiway

artiway

Her zaman ücretsiz konaklama söz konusu değil tabii ki ve bu tarz durumlarda imdada booking.com uygulaması geliyor. Türkiye’de çalışmasa da yurt dışında tüm hızıyla devam ediyor. Kendi başına güzel bir uygulama herkes biliyor zaten ancak Artiway uygulaması ile birlikte kullanırsanız %4-7 arası sezona göre değişen “nakit para geri iade” sisteminden de yararlanmış olursunuz. Yurt dışında en çok bu şekilde kullandığımdan ve booking.com u çok fazla kullandığımdan bana baya bir nakit geri dönüşü oluyor.

Bunun dışında Türkiye içinde sadece booking.com değil en çok kullanılan mağazaları da bünyesinde bulundurduğundan online alışverişlerde toplamda çok ciddi bir para iadesi sağlıyor. Özellikle kadınların çok kullandığı alışveriş sitelerinde çok ciddi bir nakit geri dönüş sağlıyor. Yani hem yurt içi hem yurt dışında kullanabileceğiniz bir uygulama olduğundan tavsiye ediyorum. Tamamen ücretsiz olan uygulamaya benim üzerimden aşağıdaki linkten üye olursanız 10 TL ve ilk alışverişinizle birlikte +5 TL bonus da hesabınıza yüklenecek. Bu da benden size bir güzellik olsun :)

bonusway

 

Uber

uber taksi

Şahsımın seyahat ederken en nefret ettiği şeylerden biri taksicilerle girilen pazarlık muhabbetleri. Çünkü gerçekten iyi pazarlık yaparlar ve çoğu zaman da tok satıcıyı oynadıklarından, seni söğüşlemezsem senden sonrakini söğüşlerim nasılsa mantığında olduğundan biraz can sıkıcı olabiliyordu ama artık çok şükür imdadımıza Uber yetişti. Mantık olarak korsan taksi gibi gözükse de birçok ülkede yaygın ve yasal olarak kullanılıyor. Uygulamayı açıp gitmek istediğiniz adresi yazıyorsunuz ve size gidilecek yerin uzaklığı ile birlikte ortalama tutacak rakamı da söylüyor. Bu rakam çoğu ülkede taksi fiyatının yarı fiyatına kadar iniyor.

İşin güzel tarafı kredi kartını programa tanımlayıp ödemeyi buradan yapabiliyor, herhangi bir anlaşmazlık veya sıkıntı durumunda hiç taksiciyle muhatap olmayıp direk uygulama üzerinden müşteri hizmetleriyle konuşuyorsunuz. Müşteri her zaman haklı olduğundan sürücüler bir hata yapmamak ve işlerini en iyi şekilde temsil etmek için de dikkatliler. Yolculuk bittikten sonra puanlama sistemi ile sürücüye yıldız veriyorsunuz ve gerçekten beş yıldızı hak eden sürücüler Uber tarafından da daha düşük komisyon veya çeşitli ödüller ile de mükafatlandırılıyor. Yani hem bizim hem de sürücüler için çok çok güzel bir uygulama.

Google Translate

İşte hayat kurtaran bir uygulama daha. Tamam, benim İngilizcem var ancak konuşacağınız kişilerin de var mı? İşte böyle bir durumda Çinceden Japoncaya, Fransızcadan Urdu diline kadar her türlü çeviriyi yapan bir uygulama. Yine Google Maps’de olduğu gibi bunda da gideceğiniz ülkenin dilini offline olarak telefonunuza indirin ve internete ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanın. Konuşamadığınız ya da telaffuz edemediğiniz yerlerde sadece yaptığınız çeviriyi gösterin o da yeter. Çoğu zaman kusursuz çeviri yapamıyor ancak gerçekten derdinizi anlatmaya fazlasıyla yetiyor.

Foursquare

foursquare

Vazgeçilmez diyemiyorum çünkü beni birkaç kez yüzüstü bırakmışlığı vardır. Her zaman çok güvenilir bilgiler vermese de genel olarak bakacak olursak oldukça işe yarar bilgiler de veriyor. Sonuçta ben çok incik cincik edip acayip yerlere bile foursquare ile gitmeye çalıştığımdan saçma sapan durumlarla karşılaşabiliyorum ama daha genel “en güzel kahvaltı mekânları”, “en güzel kafeler” gibi yerleri arıyorsanız oldukça işe yarar sonuçlar bulabiliyorsunuz. Benim tavsiyem mutlaka yerel birilerine sormak eğer kimse yoksa veya sormak istemiyorsanız Foursquare kullanabilirsiniz :)

Momondo / Skyscanner

ucuz uçuş

Hemen herkesin bildiği ucuz uçak bileti arama motoru uygulamaları. İkisi de güzel, ben şahsen Momondo’yu kullanıyorum ancak burada da dikkat etmeniz gereken bir noktaya değinmek istiyorum. Bu uygulamalar size en ucuz uçuşları buluyor eyvallah ama ben her zaman en ucuz bulduğu uçuş firmasının kendi sitesine de bir göz atmayı ihmal etmiyorum. Bazen burada en ucuz olarak 100$ gözüken bir uçuş kendi sitesinden baktığınızda 60$ gibi rakamlara karşınıza çıkabiliyor. O yüzden en ucuzunu bulun ancak sağlamasını yapmak için kendi sitesinden bakmayı da ihmal etmeyin. Tam tersi durumlar da olabiliyor, sitede 100$ olan uçuşu aracı firmaların toplu aldığı biletlerden birine denk gelip bu uygulama üzerinden daha ucuza da alabiliyorsunuz. Çift taraflı araştırma her zaman faydalıdır.

XE Currency

currency

Seyahat ederken değil her zaman cebinizde olması gereken bir uygulama. Dünyadaki bütün para birimlerini ekleyip anında güncel kurdan çok hızlı bir şekilde birbirine çeviri yapabiliyorsunuz. Bu program üzerine bir döviz kuru hesaplama programı tanımıyorum. Çok net!

Timeset

timeset

İlk defa duyduğunuzu tahmin ettiğim bir uygulama. Alternatif sosyal medya platformu olarak piyasaya çok iddialı olarak girmeye hazırlanan bir uygulama. Instagram ve Pinterest gibi uygulamaları kullananlar zaten hızlıca arayüzüne alışacaktır ve programın en güzel tarafı size görmek/yapmak istedikleriniz ile ilgili liste hazırlamanıza olanak sağlaması. Herkesi takip etmek zorunda da değilsiniz, mesela benim genel olarak paylaşımlarıma kıl oluyorsunuzdur ancak bir tanesi çok hoşunuza gitmiştir. Hop, atın kendi listenize ve görmek istediğiniz diğer yerleri eklemeye devam edin. Bir gün o ülkeye gittiğinizde de bu uygulama sizi “bak sen daha önce bu ülkede şuraya buraya gitmek istemiştin, al sana fotoğrafı, al sana adresi” şeklinde bilgi versin. İşin bir diğer güzel tarafı da uygulamanın mühendisleri Türk yazılımcılar. Hem bu şekilde onlara da desteğimizi göstermiş oluruz :)

Android için buradan, IOS için ise buradan uygulamayı indirebilirsiniz.

Tinder

tinder

Hemen yüzünüzde bir gülümseme oluştu değil mi? :) Oluşmadıysa Tinder’ın ne olduğu hakkında bir fikriniz yok demektir. Sağınıza solunuza bakın, “abi Tinder ne?” diye bir sorun, gevrek gevrek gülümsediğini gördüğünüz kişi size çok detaylı bilgi verecek olan kişidir. Savaşmayın sevişin!

Couchsurfing

couchsurfing

Artık bilmeyen çok kişi kalmamıştır herhalde. Kısaca anlatmak gerekirse gittiğiniz ülkelerde sizi evinde misafir edebilecek kişileri bulabileceğiniz bir platform. Uygulaması da yıllar sonra nispeten düzgün bir şekle girdi sayılır. Konaklama dışında güzel tarafı sosyalleşmek için de birebir bir platform olması. Birçok ülkede couchsurfing buluşmaları düzenleniyor ve bu buluşmaların yerlerine uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz. Birbirini hiç tanımayan birçok insanın bir araya geldiği bu buluşmalara katılıp hızlıca sosyal kelebek olabilirsiniz.

 

Sizin de kullandığınız uygulamalar varsa aşağıdaki yorum kısmına yazıp paylaşabilirsiniz. Hepimiz birbirimize bilinmeyen incelikleri öğretip bilgiyi paylaştıkça çoğaltabiliriz. :)

 

17 Responses

  1. Deniz

    Haritalar için de bir alternatif maps.me. Ben ne tarafa yürüdüğümü daha rahat anlıyorum :) Aynı şekilde offline olarak çalışıyor ve belirli bir şehrin ya da bölgenin haritasını önceden indirmek yeterli

    Yanıtla
  2. Gökçe

    Google maps hayat kurtaran bir uygulama bence. Kaybolmayı imkansız hale getiriyor tabi bazen saçma yerlere çıktığımız da oluyor ama o kadar olur diyelim :)

    Yanıtla
    • gokhan

      Valla bizi tarlanın ortasına bıraktığı da olmuştu ama oraya kadar getirebilmiş olması bile büyük bir olay bence :)

      Yanıtla
  3. sevi

    Çevrimdışı kullanılabilen haritalarıyla Sygic ve seyahatinizi gün gün plan yapıp görmek istediğiniz noktaları işaretleyebileceğiniz, sonrasında size en kısa rotayı çıkaran Sygic Travel vazgeçilmezimdir. Sygic travel aynı zamanda planlarınıza eklediğiniz müzelere bilet alabilmeniz, restoranlarda yer ayırtabilmeniz için doğrudan linkler de barındırır. Gezmek istediğiniz noktaya insanların genellikle kaç saat ayırdığını söyler, bir yerden bir yere yaya veya araç ile gideceğinizi girdiğinizde, size bunun kaç dakika alacağını söyler. Gününüzü sabah otelden çıkıp akşam tekrar otele döneceğiniz ana kadar kusursuza en yakın şekilde planlamanızı sağlar. Günlük aktiviteyi örneğin 12 saatin üstünde tutmuşsanız sizi uyarır. Böylece aynı günde görmeyi planladığınız yerleri abartmışsanız bir kısmını yapamayacağınızı anlar :) o şehre bir gün daha ayırırsınız. Saymakla bitiremem. Sygic ve sygic travel yurt dışında elim ayağım gibi. Ne yazık ki sizler gibi gezgin değil, gittiğim yerlerde günleri sınırlı bir turist olduğum için genellikle tatlımı yiyip kahvemi içeceğim yere kadar planlı çıkıyorum yola. 3 saat civarında da o anda görüp beğendiğim ve vakit harcamak istediğim yerler için boşluk bırakabiliyorum.

    Yanıtla
  4. emre

    maps.me de offline haritaların güzellerindendir. benim kullandığın tek offline harita ve memnunum…

    Yanıtla
  5. Güneş AKDOĞAN

    Hepsi de severek kullandığım uygulamalar. Timeset uygulamasını ilk kez duydum. İndirip kurcalayım bakalım nasılmış.
    Tinder’dan da soğudum zira dağın başında yaşarken 100 km çapta hiç kimseyi bulamaması yalnızlığı insanın suratına suratına çarpıyor :D

    Yanıtla

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.